Esta web utiliza cookies de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al navegar o utilizar nuestros servicios, aceptas el uso que hacemos de ellas. Puedes cambiar la configuración de cookies en cualquier momento. Más información Aceptar
08-09-2015

La doctrina de la fe cristiana inclou el dret d'autodeterminació dels pobles, segons el teòleg del Vaticà Krzysztof Charamsa

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas, Charamsa considera inadmissible i fals, des del punt de vista de la doctrina, que la Conferència Episcopal Espanyola qualifiqués d'imprudent participar en el procés del 9-N.

El teòleg, filòsof, poeta i membre de la Congregació per a la Doctrina de la Fe al Vaticà Krzysztof Charamsa ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas, que la doctrina de la fe cristiana inclou el dret d'autodeterminació dels pobles.

El teòleg ha destacat: "Nosaltres tenim una claredat exemplar; els drets d'autodeterminació d'una nació formen part dels drets de l'home. I una de les parts importants dels drets de les persones és el dret a la independència."

Charamsa és un estudiós de la doctrina i coneix la situació política a Espanya i Catalunya. Ha parlat a títol personal i ha estat molt crític amb el posicionament que va adoptar la Conferència Episcopal Espanyola quan va afirmar que participar en el procés del 9-N era imprudent i inadmissible. Diu que no es poden fer aquestes declaracions en nom de l'Església.

Segons el teòleg: "Quan una declaració en nom de l'Església parla de persones que defensen el dret de la pròpia nació, la identitat, com si fos una actuació imprudent, immoral i inadmissible, això mateix per a la doctrina social de l'Església és inadmissible. Una declaració d'aquesta mena, per mi no només es falsa, sinó que, a més, presenta dificultats morals."

Charamsa també s'ha referit als canvis introduïts pel papa Francesc en la nul·litat matrimonial que es faran públics avui i ha parlat del divorci. Segons ha explicat, l'Església ha de reflexionar molt profundament sobre la situació dels catòlics divorciats.

El teòleg també ha ampliat aquesta necessitat de reflexió a altres qüestions controvertides per a l'Església com ara l'avortament i l'homosexualitat.

http://www.ccma.cat/premsa/la-doctrina-de-la-fe-cristiana-inclou-el-dret-dautodeterminacio-dels-pobles-segons-el-teoleg-del-vatica-krzysztof-charamsa/nota-de-premsa/2683913/ (podcast)